Registreer voor nieuws

Watersommelier nieuws


Ontvang HTML?

Belg drinkt graag water bij de wijn

PDF Afdrukken E-mail

door Katrijn Serneels

Bruisend of plat? Dat is de enige vraag die een Belg zich stelt als hij op restaurant water bestelt.  Meer dan de helft van de Belgen bestelt wijn en water als ze uit eten gaan.  Water zit in de lift bij de maaltijd, zo blijkt uit een IPSOS-onderzoek bij meer dan duizend Belgen naar hun drankgewoonten op restaurant.

“Elk jaar geeft een Belgisch gezin zo’n 1.500 euro uit aan etentjes, en 300 euro daarvan gaat naar de drank” zegt Wouter Vermeulen, woordvoerder van Coca Cola Company, die ook het water van Chaudfontaine sinds 2003 onder zijn hoede heeft.  “Die drank, dat is meestal wijn en water.  Vroeger was het vaker alleen wijn, en werden er verschillende flessen gedronken.  Nu drinken mensen een glaasje wijn minder en een glas water meer.  Ze moeten vaak nog rijden en sinds de BOB- campagnes letten mensen wat meer op om dronken achter het stuur te zitten.”

Water zit dus in de lift op restaurant, maar slechts 3 procent van de Belgen vraagt altij om raad bij zijn waterkeuze.  “En dat is zonde” vindt watersommelier Roland Vanden Abbeele, die lesgeeft in de Belgische hotelschool Ter Duinen Koksijde.

“De laatste tien jaar moeten sommeliers ook wat van water kennen. Niet elk water past goed bij oesters of chocomousse. Dat je niet elke wijn kunt drinken bij rood vlees, dat weten de mensen. En daar vragen ze ook wel eens raad over aan de sommelier. Maar over de keuze van het water denken mensen  nauwelijks na. Plat of bruisend, dat wel.  Maar voor de rest? Ze weten niet dat er water met veel en weinig mineralen, meer en minder karakter bestaat.”

Bruisend water past goed bij zeevruchten als oesters, een tomaat-garnaal of asperges, aldus de watersommelier.  Amper een kwart van de Belgen gelooft dat de waterkeuze de smaak van een gerecht beïnvloedt.  “Het koolzuur dat voor bruis zorgt, maakt het water iets zuurder en frisser en laat zo de smaak van zeevruchten beter tot zijn recht komen.  Bij het dessert kiest men het best voor plat water, dat smaakt zachter bij het zoete van de nagerechten.

En licht bruis brengt een wokgerecht beter tot zijn recht”.

Drie flessen water

Eigenlijk zou de drie flessen water moeten bestellen bij een maaltijd, meent Wouter Vermeulen.  Wordt de rekening dan niet hoog? “Drie flessen water, plat, licht bruisend en bruisend, dat is niet duur.  Twee flessen wijn wel” meent Vermeulen.

Voor wie het liever bij één fles water houdt, heeft Watersommelier Vanden Abbeele nog een tip.  Licht bruisende waters zijn niet voor niks populair. “Ze zijn het ideale compromis. Als de ene plat wil en de andere bruis, wordt het lichtbruis.  Dat heeft ook het voordeel dat het bij alle gerechten gedronken kan worden. En dat het naar het einde van de maaltijd steeds minder bruis bevat, zodat het bijna platte water ook beter in harmonie is met het dessert.”

Tot slot nog enkele gouden tips:

“Een schijfje citroen hoort niet thuis in een glas bruisend water, “ zegt Roland.  “Dat zorgt ervoor dat de bruis vlugger verdwijnt. En ook ijsblokjes of te koud water zijn niet goed. Want door te grote koude komt de smaakt van het water niet meer tot zijn recht.  Water moet op keldertemperatuur gedronken worden.”